lördag 21 juni 2014

Jönköping och järnet...

... heter en c-uppsats i historia från Lunds universitet (2009). Linnéa Karlskog är upphovskvinnan.

Min egen relation till Jönköping? Egentligen ingen, förutom att min anfader på svärdssidan föddes där på 1800-talet (ungefär samtida med Rydberg) och utvandrade till först Västergötland och sedan östra Värmland. Min relation är i första hand litterär: Vapensmeden råkar vara en av mina favoritböcker alla kategorier, och även den topografiska "skissen" Det forna Jönköping är en favorit bland Rydbergs texter, liksom hans självbiografiska texter, som alla utspelar sig i Jönköping. Staden är dessutom en av Sveriges äldsta och mest betydelsefulla: här går gränsen mellan Väster- och Östergötland, här passerade kungen under Eriksgatan och i närheten låg länge borgen som innehades av Sveriges kung: Visingsborg.

Uppsatsen i fråga är knappast läsvärd i underhållningssyfte, ens för den historieintresserade, men är intressant från Rydberg-synpunkt. Den tar nämligen upp Det forna Jönköping och Rydbergs påstående att stadens viktigaste hantverksnäring under medeltid var järnsmidet. Detta har väl betvivlats eller ignorerats av senare forskare, men nu ges teorin upprättelse: "Viktor Rydberg hade rätt -- smidet var stadens förnämsta näring!" Rydbergs forskarinsats -- som troligen föranleddes av man hade rivit ruinen av "slottet", hans barndomshem -- kallar hon epokgörande: det var den första rekonstruktionen av det medeltida Jönköping och dessutom lyckades Rydberg skapa en karta.

  
Att hans slutsatser nu också bekräftas visar att han kanske borde dammas av på fler områden och verkligen få det erkännande han förtjänar: en av Sveriges verkliga lärdomsgiganter. Hursomhelst rekommenderas en läsning av Det forna Jönköping, och Vapensmeden, som ju har fått delar av sitt skelett från den förra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar