onsdag 16 oktober 2024

Ny Rydbergbok ("Nationalskalden som formade det liberala Djursholm")

Det är inte var dag som en ny bok om Viktor Rydberg dyker upp i handeln. För något år sedan fick vi en utmärkt volym av Tore Lund, som kartlade Rydbergs utgivning med avseende på pengarna och samspelet med förläggare och bokhandlare. Just den här boken dök upp i mitt nyhetsflöde och på Stadsbiblioteket i Göteborg stod den sedan på hedersplats bland nyinkomna böcker, så den fick följa med mig hem för läsning.

Det är egentligen bara delvis en bok om Rydberg. Författaren med släkt bor i Djursholm och har velat skriva en bok om sitt område, den första moderna villastaden i Sverige efter amerikanskt mönster, som sedan följdes av många andra, till att börja med för välbeställda t ex Hovås i Göteborg. Hon har då insett att Rydberg var så tätt sammankopplad med dess tidiga historia att han fick bli sammanhållande huvudperson. Greppet fungerar utmärkt då man på ett levande sätt får en bild av Djursholms tillblivelse och tidiga år samtidigt som Rydbergs sista tid i livet också får liv och belyses.

Jag kommer inte redovisa innehållet i detalj, utan konstaterar bara att det är en trevlig läsning utan några större pretentioner. Jag rekommenderar definitivt boken.

Men det finns en del problem. Har inte förlagen några redaktörer längre? Langenskiöld är ett etablerat förlag, så jo det har de förstås. Men ingen som har jobbat med den här boken. Den är troligen utgiven med hjälp av tryckbidrag och förlaget agerar bara distributör? Här är ett axplock av den amatörism som förekommer:

Formerna "indragas" & "deltaga"

"Förslog" istället för "föreslog"

"Borgliga" istället för "borgerliga"

Åldersskillnaden mellann Susen och Viktor anges på ett ställe till 20 år (korrekt) men på ett annat några sidor senare till 10 år!

Syftningsfel

Brisingamen är Frejas halssmycke, inte Tegnabo

Avstavning: Faus-töversättning

Plagiat. Flera meningar långa citat utan att ange källa (ett av mig undertecknad på s. 95)

Försvarar barnamord s. 113. I feminismens namn försvaras en barnamörderska! (Inom parentes kan jag försäkra att Rydberg var och även idag skulle ha varit abortmotståndare. Han såg livet som heligt.)

Boken avslutas något oförklarligt med dikten "Vårdträdet" i sin helhet. Men det märkligaste är påståendet att denna dikt ingick i boken Vapensmeden, vilket den inte alls gjorde. Däremot förekommer ju ett vårdträd däri. Men detta är ett genomgående tema. Carin Bergström verkar inte kunna särskilt mycket om Rydberg, och hon verkar heller inte ha läst honom (förutom de brottstycken som krävts för boken). För henne är han bara en "liberal" som råkade bo i Djursholm, men jag tror till exempel inte att hon vet hur en liberal av Rydbergs snitt skiljer sig från dagens. (Och hon verkar heller inte veta skillnaden mellan en Fredrika Bremer-feminist och en Ellen Key-feminist.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar